Hoofdstukken & pagina's & componenten

Hoofdstukken / pagina's / componenten toevoegen

Inleiding

De rapporten die Kirra Jaarverslag genereert bestaan uit: 

 • Intro-pagina's (bijv. inleiding of voorwoord) . Deze pagina's vallen "onder" de startpagina en zijn via de startpagina van de website direct toegankelijk door naar beneden te scrollen. Ook is er direct naar een intro-pagina te linken. Deze wordt dan als aparte pagina getoond. Intro-pagina's worden in de PDF voor de hoofdstukken "geprint".
 • Hoofdstukken die pagina's bevatten.
 • Pagina's die onder hoofdstukken vallen.
 • Verschillende componenten (alinea, afbeelding, tabel,etc.) die aan een pagina zijn toegevoegd.
 • Toegevoegde pagina's uit het menu aan de rechterkant (op de website). Deze worden na de hoofdstukken "geprint" in de PDF.
 • Begrippenlijst met begrippen; deze wordt na de hoofdstukken "geprint" in de PDF.

Nieuw hoofdstuk aanmaken

Selecteer het hoofdmenu en klik op het tabblad "Onderliggende pagina's" en kies voor het toevoegen van een hoofdstuk.

Klik op het icoon van het component om deze te verslepen. Klik op het icoon van het component om deze te verslepen.

Nieuwe pagina onder een hoofdstuk aanmaken

Kies het hoofdstuk waaronder je een pagina wil aanmaken. Ga naar het tabblad "onderliggende pagina's" en kies de optie "standaardpagina" en klik op toevoegen. 

Componenten toevoegen aan een pagina

Componenten zijn: alinea's, afbeeldingen, tabellen, grafieken, downloads, etc. Deze kun je op een pagina plaatsen. Selecteer in Kirra CMS de pagina waar je een nieuw component aan wil toevoegen. Scroll naar de onderkant van de pagina en kies uit het uitklapmenu het component dat je wil toevoegen. Klik daarna op toevoegen.  Voor een uitgebreid overzicht van alle beschikbare componenten zie het hoofdstuk: componenten.

Componenten verplaatsen binnen een pagina

Standaard worden nieuwe componenten onderaan een pagina toegevoegd. Je kunt de componenten daarna verplaatsen. Dit kan door te klikken (en linkermuisknop vast te houden) op het icoon van het component en deze naar de gewenste plek te slepen.  

Klik op het icoon van het component om deze te verslepen. Klik op het icoon van het component om deze te verslepen.

Menu's en weergave

Hoofdmenu en rechtermenu

Er zijn 2 menu's in Kirra Jaarverslag:

 1. Hoofdmenu
 2. Rechtermenu

Deze worden ook als zodanig aangeduid in het CMS. In beide menu's ben je vrij om extra pagina's toe te voegen. Het linkermenu wordt veelal voor de inhoud van het verslag gebruikt en het rechtermenu voor extra pagina's als: colofon, contact en persinformatie. Ook de functionaliteit van het jaarverslag: zoeken, downloaden, delen en begrippenlijst worden in het rechtermenu getoond. Menu in Kirra en menu op de website Menu in Kirra en menu op de website


Menu-items verbergen in het menu

Als je een pagina toevoegt aan een hoofdstuk wordt deze automatisch als subitem getoond in het hoofdmenu onder het betreffende hoofdstuk. Dit kan uitgezet worden. 
Dit doe je via het tabblad "eigenschappen" van de pagina. Hier kies je onder "Menu's en mobiele versie" bij de optie "Opnemen in menu's?" voor de optie "Nee". 
De pagina is via het aanklikken van het hoofdstuk gewoon benaderbaar, maar wordt niet meer in het menu getoond. Ook zal de pagina nog wel in de inhoudsopgave worden getoond. 

Opslaan-menu (pagina & hoofdstukken)

Opslaan-menu Opslaan-menu


Opslaan

De opslaan-knop heeft de volgende mogelijkheden:

 • Opslaan; slaat de pagina op met de huidige status (gepubliceerd of gedepubliceerd).
 • Publiceren; toegankelijk via het pijltje naast de opslaan-knop. Wijzigt de status van concept naar gepubliceerd.
 • Depubliceren; toegankelijk via het pijltje naast de opslaan-knop. Wijzigt de status van gepubliceerd naar offline.

Als je een nieuwe pagina aanmaakt heeft deze standaard de status concept (= gedepubliceerd). Als je dan op opslaan klikt is de pagina dus niet publiek toegankelijk. Wel kunnen pagina's in concept online worden bekeken door gebruikers die ingelogd zijn in Kirra. 


Voorbeeld bekijken

Met de knop "bekijk voorbeeld" (zie blauw icoontje met oog) bekijk je het voorbeeld van de desbetreffende pagina. Ook als deze de status "concept" of "offline" heeft kun je de weergave online kijken middels deze knop. 


Overige opties

De volgende opties (zie grijs icoontje met 3 bolletjes) bestaan ook per pagina:

 • Kopiëren; kopieert de pagina inclusief inhoud en structuur naar een andere plek in de website. Het origineel blijft bestaan.
 • Verplaatsen; verplaatst de pagina inclusief inhoud en structuur naar een andere plek in de website.
 • Verwijderen; verplaatst de pagina naar de prullenbak
 • Nieuw concept; maakt een nieuw concept aan van de pagina. De vorige versie blijft gepubliceerd totdat de nieuwere versie wordt gepubliceerd.

Versies

Van pagina's kunnen verschillende versies in Kirra bestaan. Er is altijd maar 1 versie die gepubliceerd is.
Voor een overzicht van alle versies van een pagina of hoofdstuk kun je naar het tabblad "versies" gaan. 
Hier is het ook direct mogelijk om een nieuwe versie in concept aan te maken van de pagina.

Geschiedenis

Via het tabblad "Geschiedenis" kun je als gebruiker zien welke wijzigingen er allemaal aan een pagina zijn gedaan en door wie. 

Je kunt verschillende versies met elkaar vergelijken en de verschillen doorlopen. De verschillen zijn duidelijk gearceerd. 
 


Middels de knop "revisie terugzetten" kun je wijzigingen ongedaan maken die zijn gedaan. Zet je een revisie terug dan wordt deze als nieuwe aanpassing opgenomen in de lijst. Zo kun je het ongedaan maken van wijzigingen ook weer ongedaan maken. 

Flexpagina's

Gebruik flexpagina's

Middels "flexpagina's" kun je zelf vrij kolommen aanmaken in je pagina. Let op: wees hier voorzichtig mee aangezien de kolommen ook in de PDF moeten worden afgedrukt. Meer dan 2 kolommen wordt vaak niet goed getoond in de PDF

Een rij toevoegen

Klik met je muis onderaan de pagina waar je een extra rij wil toevoegen en sleep naar beneden. 

Een rij toevoegen aan een flexpagina Een rij toevoegen aan een flexpagina

Een kolom toevoegen

Als je een nieuwe rij hebt aangemaakt kun je deze in kolommen verdelen. Doe dit door aan de linker- of rechterkant van de rij te klikken en de muis naar binnen te slepen.  Als er een grid is gedefiniëerd kun je de kolom alleen op vaste waardes neerzetten. Is het grid vrij dan kun je zelf kiezen hoe breed je de kolom wil maken. 


Voorbeeld: een flexpagina in Kirra, op de website en in de PDF


Een flexpagina in de PDF Een flexpagina in de PDF

Een flexpagina op de website Een flexpagina op de website


Een flexpagina in Kirra Een flexpagina in Kirra