Componenten

Componenten overzicht

In Kirra Jaarverslag kun je verschillende componenten toevoegen om een pagina mee te vullen. De componenten worden door de gehele handleiding gebruikt om functionaliteit toe te lichten. In dit hoofdstuk een overzicht van de standaardcomponenten die in Kirra Jaarverslag 4.8 toe te voegen zijn inclusief voorbeeld.

Voorbeeld van een uitklapbare alinea

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam quis justo at magna sodales lobortis vitae a ante. Aenean magna libero, feugiat eu odio id, dictum faucibus neque. Cras luctus, dolor sed porttitor viverra, libero lorem porttitor ligula, fermentum vehicula lorem libero non lacus. Phasellus ac metus tempor, varius dui in, cursus neque. Donec quis ornare lacus, at hendrerit diam. Ut fermentum diam vel odio dapibus lacinia. Proin cursus odio nec lacus laoreet viverra. Aenean blandit auctor accumsan. Nulla a mollis mi. Vestibulum eu ante in erat eleifend sagittis. Aliquam ut mi ac nibh consectetur ornare id nec dolor. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Integer pharetra erat vel est cursus ornare. Quisque metus arcu, pellentesque et aliquam nec, consectetur dictum lectus.

Lees meer
 • Afbeelding; voegt een afbeelding (jpg of png) toe. Zie voor een uitgebreide beschrijving van de mogelijkheden van afbeeldingen in Kirra Jaarverslag de pagina "Afbeelding".

Voorbeeld van een toegevoegde afbeelding met bijschrift Voorbeeld van een toegevoegde afbeelding met bijschrift

 • iFrame; voegt een iFrame toe waarmee een externe url kan worden getoond in de website. Let op: dit component werkt afhankelijk van de url die wordt ingeladen wel of niet goed in de PDF. Zie de mogelijkheden om een bepaald component niet te tonen in de PDF hoe je de iFrame kan uitzetten voor de PDF. 
 • Uitgelichte alinea; wordt getoond met een rand aan de onderkant van de alinea en een achtergrondkleur

Voorbeeld uitgelichte alinea

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc nec sem urna. Quisque justo eros, elementum non accumsan in, semper a diam. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Phasellus lectus nunc, dictum at ultrices ut, imperdiet ac lorem.

 • Quote; wordt als volgt getoond (indien niet als maatwerk opgemaakt). Een quote is ook binnen het alinea-component mogelijk. Selecteer dan een stuk tekst en klik op het quote-icoon in de knoppenbalk van een alinea: 

De cijfers zijn dit jaar weer beter dan vorig jaar

Marcel Bokma
 • Zie ook lijst; met een zie-ook lijst kun je interne links maken naar pagina's binnen je website. Deze linkjes kun je ook gewoon in een alinea opmaken. Op een zie-ook lijst is het mogelijk om een afwijkende vormgeving op toe te passen (meerwerk).
 • PDF-download knop; met dit component voeg je een PDF-download knop toe aan een pagina waarmee gebruikers direct de PDF kunnen downloaden. Je kunt er ook voor kiezen om mensen eerst naar de PDF-download pagina te sturen.
 • Datakoppeling; met een datakoppeling is het mogelijk om een bepaald cijfer uit een Excel-bestand te tonen. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden om bepaalde KPI's te tonen. De weergave van de getallen kan vervolgens wel een afwijkende opmaak krijgen (meerwerk). Je kunt per datakoppeling instellen of het getal moet worden afgerond en of er nog tekst voor of na het getal moet worden getoond. Vanuit een gekoppelde Excel-sheet kun je een cel selecteren. Je kunt ook een datakoppeling maken in lopende tekst. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen dat de omzet dit jaar EUR 10 miljoen was. De 10 komt uit een gekoppelde Excel-bestand. Dit doe je door in een alinea de knop "datakoppeling invoegen" aan te klikken op de plek waar je het getal wil tonen. 
  Zie hieronder voorbeeld  van 3 datakoppelingen die zijn toegevoegd via het component "datakoppeling":


 • Download & downloadlijst; via het download-component kun je een willekeurig bestand uit mediabeheer koppelen en te downloaden aanbieden. Met een download-lijst kun je meerdere downloads aanbieden. 
Voorbeeld van een download (titel) 30 kB

Hier kan nog een omschrijving van het te downloaden bestand komen. 

 • Pagina-einde; het pagina-einde component doet op de website niks. Het zorgt er wel voor dat de tekst na het pagina-einde component in de PDF altijd op een nieuwe pagina begint. 

Alinea

Het meest gebruikte component in Kirra Jaarverslag is het alinea-component. Hier een uitleg over de mogelijkheden binnen het component. Als je een alinea-component toevoegt kun je daar direct tekst intikken of in plakken. 

Tip: wil je dat de opmaak niet mee wordt geplakt, kies dan voor ctrl+shift+V (windows) of cmd+shift+v (mac). 

Als je tekst gaat bewerken verschijnt de knoppenbalk met verschillende opties. We zullen ze een voor een langsgaan. 

Knoppenbalk van het alinea-component of uitgelichte-alinea component Knoppenbalk van het alinea-component of uitgelichte-alinea component

Opmaakknoppen

  Met de opmaakknoppen kun je beperkte styling op tekst toepassen. Namelijk: vetgedrukt, schuingedrukt en doorstreept. Met de laatste knop kun je deze opmaak ook weer verwijderen. 

Opsomming

 Met deze knoppen kun je een opsomming (ongenummerd of genummerd) maken en deze laten inspringen of inspringen verkleinen. 

De geselecteerde tekst wordt al een quote getoond. Zie ook het onderdeel "quote" in het "Componenten-overzicht".

Link

 Met de link-knoppen kun je een link naar een pagina op de huidige website (interne link), externe pagina  (externe link) of mailbericht aanmaken. 

Doe dit door de tekst te selecteren die je klikbaar wil maken en klik op de link-knop. Wil je de link weer ongedaan maken dan kies je voor de knop "link verwijderen".

TIP: Als een pagina op de website wordt verplaats, blijft deze werken als hier een interne link aan is gekoppeld. 

Media | Afbeelding | Tabel | Lijn | Speciaal teken | Datakoppeling

Met de knop "Voeg media in" koppel je een stuk tekst naar een bestand of voeg je een afbeelding in. Let op: de afbeelding wordt niet automatisch bijgesneden of verkleind. Deze knop/functie wordt zelden gebruikt. 

Met de knop "Afbeelding" kun je een afbeelding toevoegen, maar deze wordt dus niet verkleind. Voorkeur heeft om het afbeeldingcomponent te gebruiken. 

Met de knop "Tabel" kun je een tabel in een alinea toevoegen. Voorkeur heeft om het tabel-component te gebruiken. 

Met de knop "Horizontale lijn invoegen" wordt (je raadt het al) een horizontale lijn ingevoegd. 

Knop "Datakoppeling". Zie in "componenten-overzicht" het onderdeel "datakoppeling"

Opmaak en broncode

Met de knop "Opmaak" kun je bepaalde tekst een vooraf gedefinieerde opmaak toekennen (meerwerk). Deze wordt dan uniform toegepast op alle tekst die deze opmaak-stijl heeft. 

Via de knop "Broncode" krijg je toegang tot de broncode van de alinea. Hier zou je aanpassingen kunnen doen. Maar pas hier mee op. Als je geen kennis hebt van HTML, gebruik deze knop dan niet! 
Aan het bewerken van de HTML zitten ook beperkingen. Niet alle HTML-elementen worden hier toegelaten. 

Enters & Witregels

Als je in een alinea tekst tikt en je drukt op "enter" wordt er een nieuwe paragraaf aangemaakt (<P>). Deze paragraaf heeft standaard-opmaak voor wat betreft witruimte aan de bovenkant. Wil je geen nieuwe paragraaf aanmaken maar alleen een witregel? Druk dan op ""Shift + Enter" in plaats van alleen "Enter". Er wordt dan alleen een regel afgebroken (<br>) in plaats van een nieuwe paragraaf aangemaakt. 

Afbeelding

Een afbeelding kan aan een pagina worden toegevoegd middels het "Afbeelding-component". Je kunt vervolgens een afbeelding vanaf je harde schijf uploaden en tonen op de desbetreffende pagina of een afbeelding kiezen uit "mediabeheer". 

Afbeeldingen kunnen worden voorzien van een bijschrift en worden automatisch verkleind en bijgeschaald voor kleinere schermen. 

Afbeelding bewerken

Een eenmaal geuploade afbeelding kan in Kirra Jaarverslag nog worden bewerkt. 
Zoek de afbeelding op in media-beheer en klik op het bestand. 

Vervolgens kun je via de knop "bewerk afbeelding" verschillende bewerkingen op de afbeelding toepassen.  

Je kunt er vervolgens voor kiezen om het originele bestand te vervangen. De bewerkte afbeelding zal dan ook de afbeelding vervangen die reeds wordt gebruikt op de website. Je kunt er ook voor kiezen om een kopie te maken. 

Afbeeldingen in PDF

Afbeeldingen worden automatisch ook in de PDF getoond. Wil je de PDF laten afdrukken? Laat de PDF dan altijd goed controleren of de afbeeldingen van voldoende hoge resolutie zijn.

Extra componenten en maatwerk

Het kan zijn dat er in Kirra maatwerkcomponenten of extra componenten zichtbaar zijn. Deze zijn dan aanvullend toegevoegd/gekocht. Deze componenten worden niet in deze handleiding beschreven. 

Componenten verplaatsen en kopiƫren

Net als pagina's kun je componenten ook verplaatsen en kopiëren en verplaatsen. 
Dit doe je door het betreffende component op te zoeken en op het component-icoon te klikken met de rechtermuisknop en het component te verslepen naar de pagina waar je deze graag wilt hebben. 

Wil je het component kopiëren in plaats van verplaatsen? Houd dan de "CTRL-toets" vast tijdens het klikken en verplaatsen.